Bilirkişi raporu geldikten sonra ne olur?
Raporu hazırlamak için uzman görüşleri, belge incelemeleri, tanık görüşmeleri ve diğer yöntemler kullanılabilir. Uzman, soruşturmalarının bulgularını raporunda açıklar ve mahkemeye sunar. Rapor mahkeme tarafından kabul edilirse, bunun davanın sonucu üzerinde etkisi olabilir.
Bilirkişi raporu neden alınır?
Bilirkişi Raporunun Hukuki Niteliği Bir dava kapsamında, özel veya teknik bilgi gerektiren hallerde mahkeme, yargılamaya yardımcı olmak üzere bir bilirkişi atayabilir ve davadaki delil veya olay hakkında görüşünü belirten bir rapor isteyebilir.
Bilirkişi raporu mahkemeyi nasıl etkiler?
Bilirkişi, soruşturma aşamasında savcı tarafından, kovuşturma aşamasında ise hâkim veya mahkeme tarafından atanır. Bilirkişi görüşü hâkim veya mahkeme için bağlayıcı delil teşkil etmez. Hâkim, kararını verirken bilirkişi görüşünü delillerle birlikte serbestçe değerlendirecektir.
Bilirkişi raporundan sonra mahkeme sonuçlanır mı?
Bilirkişi raporu mahkemenin kararını etkileyebilir. Mahkeme işlemlerinde bilirkişi raporundan sonra neler olabilir: Bilirkişi raporu kabul edilebilir: Bilirkişi raporu mahkeme tarafından kabul edilebilir. Bu durumda bilirkişi raporundaki bulgular ve değerlendirmeler mahkemenin kararını etkileyebilir.
Bilirkişi raporuna itiraz edilince ne olur?
Bu makaleye dayanarak rapora itiraz ederseniz ne olur? Soruyu cevaplamak gerekirse: Bu şekilde alacağınız özel rapor sağlam bir temel oluşturacak ve hakim raporu yeniden yaptırarak doğru bir karar verecektir.
Bilirkişi raporundan sonra dava ne kadar sürer?
Ancak basit yargılama usulüne tabi dava ve işlerde bu süreler iki ay olarak kabul edilir. Yani yazılı yargılama usulüne tabi davalarda bilirkişinin davayı sunması gereken azami süre 6 ay, basit yargılama usulüne tabi davalarda ise azami süre 4 aydır.
Bilirkişi raporu olumsuz olursa ne olur?
Buna göre taraflar, bilirkişi raporunda eksik gördükleri hususların, bilirkişi raporunun yayımlandığı tarihten itibaren iki hafta içinde tamamlanmasını isteyebilirler; tereddütte kalan hususlarda mahkemeden bilirkişi görüşünün alınmasını veya yeni bir bilirkişi atanmasını isteyebilirler.
Bilirkişi kesin delil mi?
Bilirkişi raporu kesin delil olmayıp takdiri delil teşkil ettiğinden HUMK.m.
Hakim bilirkişi raporunun aksine karar verebilir mi?
Hakim, raporu yeterli görmezse, raporda yer alan özel ve teknik bilgilere dayanarak bilirkişinin raporunda vardığı sonucun hatalı olduğu sonucuna varırsa, gerekçelerini belirterek rapora açıkça karşı karar verebilir.
Tazminat davasında bilirkişi raporundan sonra ne olur?
Taraflar, raporun teslim edilmesinden itibaren iki hafta içinde rapora karşı itirazlarını ve beyanlarını sunmak zorundadırlar. Bu yasal zamanaşımı süresi kaçırılırsa veya taraflar bilerek rapora karşı muhalefetlerini beyan etmezlerse, farklı sonuçlar ortaya çıkar.
Bilirkişi ücretini kim öder?
Ceza yargılamasında, hakim kendi inisiyatifiyle bir bilirkişi atayabilir. Ya da taraflar tarafsız bir bilirkişinin atanmasını talep edebilir. Bilirkişi ücreti ilk olarak savcı tarafından ödenir. Daha sonra, haksız olduğu kanıtlanan taraf bilirkişi ücretini diğer ödemelerle birlikte devlet hazinesine öder.
Bilirkişi raporu e-devlette görünür mü?
Uzmanlar, UYAP Bilgi Sisteminde uzman olarak tanımlandıktan sonra e-Devlet Kapısı üzerinden e-imza veya m-imza kullanarak UYAP Uzman Portal Bilgi Sistemine giriş yapabilirler.
Davanın bilirkişiye gitmesi ne demek?
Bilirkişilik kavramı, bir davanın çözümü için önem taşıyan ve açıklığa kavuşturulması veya belirlenmesi özel veya teknik bilgi gerektiren konularda mahkeme veya diğer yargı makamlarınca görüşleri ve görüşleri alınan bağımsız ve tarafsız uzman veya kişilerdir.
Bilirkişi taraflarla görüşebilir mi?
(2) Bilirkişi, taraflarla görüşmeyebilir; hâkim veya savcı aracılığıyla taraflardan gerekli bilgileri alabilir; hâkim veya savcı, gerek görürse, her iki tarafın da hazır bulunduğu bir ortamda taraflarla görüşebilir.
Bilirkişi raporunda kusur oranı verebilir mi?
Uzmanlar kusuru değerlendirme yetkisine sahip değildir. Bu yetki yetkili mahkemelere aittir. Madde 27’de “Uzmanların uyması gereken rehber ilkeler ve uzman raporlarında yer alması gereken standartlar”; “Kusurun tespiti normatif bir değerlendirme ile mümkündür ve yalnızca yargıcın yetkisindedir.
Bilirkişiye giden dosya ne zaman sonuçlanır?
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 274. maddesinin 1. fıkrasında şöyle denilmektedir: “Bilirkişi raporunun düzenlenmesi için süre üç ayı geçemez. Bilirkişinin talebi üzerine, onu atayan mahkeme, süreyi, uzatmanın nedenlerini belirterek en fazla üç ay uzatabilir.”
Bilirkişi görüşü geldikten sonra ne olur tüketici hakem heyeti?
Bilirkişi, kendisinden etik ilkelerle bağdaşmayan veya hukuka aykırı bir işlem yapması istenirse veya görevini yaptığı sırada böyle bir eylem veya işlemden haberdar olursa, durumu derhal görevli tüketici hakem heyetine yazılı olarak bildirmek zorundadır.
Bilirkişi raporu olumsuz olursa ne olur?
Buna göre taraflar, bilirkişi raporunda eksik gördükleri hususların, bilirkişi raporunun yayımlandığı tarihten itibaren iki hafta içinde tamamlanmasını isteyebilirler; tereddütte kalan hususlarda mahkemeden bilirkişi görüşünün alınmasını veya yeni bir bilirkişi atanmasını isteyebilirler.
Bilirkişi raporu sonucunu nasıl öğrenebilirim?
İlgisiz kişi ve kuruluşların raporlara erişimi engellenmiştir. Etkilenenler UYAP, E-DEVLET, SMS sistemi üzerinden içerikleri sorgulayabilir ve görüntüleyebilirler.