Ara Güler hangi antik kenti?
Aydın’ın Geyre köyünde bulunan Afrodisias antik kenti, fotoğrafçı Ara Güler tarafından tamamen tesadüf eseri keşfedilmiş ve o dönem köylülerin ikametgahı haline gelmiştir. Köy ve antik kent bir arada dururken, Ara Güler bu antik kenti tüm dünyaya duyurmuştur.
Afrodisias antik kenti kim buldu?
Burada ilk kazılar 1904 yılında Fransız Gaudin tarafından yapılmıştır. 1960’lı yılların başından itibaren kazılar Prof. Dr. Kenan Tevfik Erim tarafından 1990 yılında ölümüne kadar yürütülmüş ve ismi Afrodisias kazılarıyla özdeşleşmiştir.
Afrodisias antik kentini kim keşfetti?
2017 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne eklenen Afrodisias Antik Kenti’nin belki de en ilginç hikayelerinden biri, 1958 yılında Ara Güler tarafından keşfedilmesidir. Aslında hikaye, Ara Güler’in 1958 yılında gazeteci olarak Aydın’ın Geyre ilçesine gelmesi ve dönüş yolunda kaybolmasıyla başlıyor.
Afrodisias giriş ücreti ne kadar?
Müze ve Ören Yeri Ücretleri MÜZE / ÖREN YERİ ADI Yabancı Ziyaretçiler İçin Uygulanacak Ücretler AYDINA AYDIN AFRODİSİAS MÜZESİ VE ÖREN YERLERİ 12 € AYDINA AYDIN KARACASU ETNOGRAFYA MÜZESİ ÜCRETSİZ AYDIN AYDIN ALABANDA ÖREN YERLERİ ÜCRETSİZ AYDIN AYDIN ALINA ÖREN YERLERİ ÜCRETSİZ 109 satır daha
Ara Güler neden ünlü olmuştur?
1950’lerden bu yana birçok gazete, ajans ve dergide çalışan bir fotoğrafçı olarak dünya fotoğrafçıları arasında yerini sağlamlaştırmıştır. Güler, çektiği fotoğraflarla İstanbul şehrine tanıklık etmiş ve 1950-1995 yılları arasında İstanbul’un dönüşümünü gözler önüne seren önemli fotoğraflar çekmiştir.
Ara Güler kimlerin fotosunu çekti?
İsmet İnönü, Winston Churchill, Indira Gandhi, John Berger, Bertrand Russell, Bill Brandt, Alfred Hitchcock, Ansel Adams, Imogen Cunningham, Salvador Dali, Maria Callas, Fikret Mualla ve Picasso gibi birçok ünlü kişiyle röportaj yapmış ve fotoğraflarını çekmiştir. En ünlüsü ise fotoğrafçılara poz vermeyen Picasso’dur.
Afrodisias neden önemli?
Tarihte şehrin en önemli tanrıçası olan Afrodit Tapınağı ile ünlü olan Afrodisias, MÖ 2. yüzyıla kadar uzanıyor. MS 6. yüzyıla kadar ihtişamını korudu. Şehrin bu kadar uzun süre sürekli yerleşim görmesi, antik çağlarda birçok önemli gelişmeye tanık olması açısından da önemlidir.
Afrodisias’ın kimin mezarı var?
Antik kentin en görkemli yapısı olan anıtsal kapı, 1990 yılında merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından açıldı. Açılıştan üç hafta sonra, 3 Kasım’da vefat eden Erim’in cenazesi, vasiyeti üzerine “sevgilim” dediği Afrodisias’taki Tetrapylon’un anıtsal kapısının yanına defnedildi.
Afrodisias hangi şehirdedir?
Afrodisias Antik Kenti, Aydın İli, Karacasu İlçesi, Geyre İlçesi sınırları içerisinde, Menderes Nehri’nin bir kolu olan Dandalaz (Morsynus) Nehri’nin oluşturduğu verimli vadide, deniz seviyesinden yaklaşık 600 metre yükseklikteki bir plato üzerinde yer almaktadır.
Çölün gelini nerede?
Çölün Gelini: Palmira antik kenti. Suriye çölünde ticaret kervanlarının geçtiği noktada yer aldığı için “Çölün Gelini” olarak bilinen kentin tarihi, Yunan ve Roma kayıtlarına göre 1930’lara kadar uzanıyor. 2. yüzyıla kadar uzanıyor.
Afrodisias kazısını kim yaptı?
1913’te André Boulanger, Atina Fransız Okulu’ndan Afrodisias’ta çalışmak için izin aldı ve aynı yılın sonbaharında Hadrian Hamamları’nı kazdı. Ertesi yıl, I. Dünya Savaşı’nın patlak vermesiyle kazılar durduruldu. 1937’de İtalyanlar, Giulio Jacopi yönetiminde kazılara başladı.
Afrodisias kapalı mı?
Afrodisias Antik Kenti haftanın yedi günü ziyarete açıktır.
Afrodisias kaç saatte gezilir?
– Giriş ücreti kişi başı 24 TL’dir. Müze kart geçerlidir. – Otopark ücreti 10 TL’dir. – Büyük bir kampüs olduğu için tüm kampüsü gezmek için en az iki saate ihtiyacınız olacaktır.
Ara Güler Afrodisias nerede?
Fotoğrafçı Ara Güler tarafından 1958 yılında tesadüfen keşfedilen Afrodisias Antik Kenti, Aydın’ın Karacasu ilçesine bağlı Geyre köyü yakınlarında yer alıyor.
Efes Antik Kenti giriş ücreti 2024 kaç TL?
Yabancılar için Efes Antik Kenti’ne giriş ücretleri 2024 yılında şu şekilde açıklandı: – Efes Antik Kenti ve Dijital Efes Deneyim Müzesi’ne giriş ücreti kişi başı 40 Avro. – Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına tam müze kart ücreti: 60 TL. – Eski Öğretmen – Öğrenci Müze Kartı: 30 TL.
Ara Güler nerede yaşadı?
1928 yılında İstanbul’da doğdu. Türkiye’de yaratıcı fotoğrafçılığın uluslararası alanda en tanınmış temsilcisi olarak kabul edilir. Çocukluğunda sinemadan güçlü bir şekilde etkilendi.
Afrodisias antik kenti hangi günler açık?
Müze açılış saatleri: 10:00 – 19:00, Cumartesi: 10:00 – 19:00, Pazar: 10:00 – 19:00, gişe 18:30’da kapanır.
Ara Güler nereye gömüldü?
Fotoğrafın duayeni, usta foto muhabiri Ara Güler için, vefatının 6. yılında Şişli Ermeni Mezarlığı’ndaki kabri başında anma töreni düzenlendi.
Aphrodisias neden önemli?
Aphrodisias, Yunan ve Roma kimlikleri arasındaki etkileşim, imparatorluğun işleyişi, dini çatışma ve uzlaşma ve antik çağdan Orta Çağ’a geçiş gibi geniş konularda değerli bilgiler sağlar. Şehirde edinilen içgörüler, antik dünyaya ilişkin anlayışımızı büyük ölçüde değiştirdi.