Boşanırken altınlar kimde kalır?
Eski Yüksek Mahkeme görüşüne göre, düğünde takılan mücevherler ve para, kimin taktığına ve kime taktığına bakılmaksızın eşe bağışlanmış sayılırdı. Şimdi, düğünde takılan mücevherler, kimin taktığına bakılmaksızın, belirli bir cinsiyete özgü olmadıkları sürece, taktıkları eşe aittir.
Ziynet eşyası kişisel mal mıdır?
Düğünde takılan takılar kadına ait olup kişisel bir eşya olarak kabul edilir. Takı eşyaları; özellikleri itibariyle saklanması, taşınması ve yanınızda götürülmesi kolay olan eşyalardan biridir.
Ziynet eşyalarının aynen iadesi nasıl olur?
Mücevher için talepte bulunulması halinde, ayni iade veya bu mümkün değilse bedelin iadesi şeklinde talepte bulunulabileceği gibi, sadece aynı tutarın veya sadece bedelin talep edilmesi de mümkündür. Bu bağlamda, aynı iade talep edilmesi halinde bedelin iadesine, iade talep edilmesi halinde de aynı iadenin yapılmasına karar verilemez.
Ziynet eşyası ne demek?
Mücevher nedir? Mücevher, altın ve gümüş gibi değerli metallerden yapılmış mücevherdir. Başka bir deyişle, mücevher ne anlama geliyor sorusunun cevabı şudur: Bu bağlamda, kolye, yüzük, bilezik, altın kemer, manşet bilezik ve küpe gibi birçok mücevher parçası mücevher olarak kabul edilir.
Evlilikte altın kimin hakkı?
Hukuk Dairesi’nin 2017/1769 sayılı, 2018/13037 sayılı ve 19.11.2018 tarihli Kararında; “Kadının evlilik süresince taktığı ziynet eşyaları, bunları kimin satın aldığına bakılmaksızın kendisine verilmiş sayılır ve artık onun kişisel malı haline gelir.”
Evi terk eden kadın altınları alabilir mi?
Kadının evden ayrılırken mücevherlerini/altınlarını da yanında götürdüğünü varsaymak makuldür. Bu mümkündür. Bu nedenle, normal şartlarda kadının mücevherleri taktığı varsayılmalıdır. “Aksini ispat yükü davacıya aittir.”
Boşanmada takılar nasıl paylaşılır?
Mücevher, eşlerin düğünde taktıkları takı ve değerli eşyalar olarak kabul edilir. Türk Medeni Kanunu’nun 220. maddesine göre mücevherler kişisel mal olarak kabul edilir ve 226. maddeye göre boşanma sonucu diğer tarafta mücevherleri kalan eş, dava açarak bunu talep edebilir.
Erkeğe takılan altınlar kimin?
Bir erkek yalnızca kadınlara özel altın takılar takarsa, kolye veya küpe gibi takılar kadına ait sayılır. Erkek, evlilik sırasında düğünde taktığı takıları kadına verirse, takılar kadının kişisel malı sayılır.
Boşanmada hangi mallar paylaşılmaz?
Boşanma halinde; eşlerden yalnız birine ait kişisel eşyalar, evlenmeden önce eşlerden birine ait olan mallar, eşlerden birine kalan miras, evlilik içinde bedelsiz (bedel ödenmeden) edinilen değerler, maddi olmayan tazminat alacakları Kişisel malların yerini tutan değerler paylaşılmaz.
Düğünde takılan takılar kimin Yargıtay 2024?
Ancak mücevherler arasında diğer cinse (kadın veya erkeğe) özgü bir şey varsa, o cinse ait olduğu kabul edilir. Özgüllük konusunda ihtilaf halinde ve gerekirse bilirkişi incelemesi yapılmalıdır. Bilirkişi incelemesi, şeyin her iki cinse özgü olduğunu tespit ederse, şey kendisine haczedilen/hediye edilen eşe ait olur.
Boşanmada altın kime verilir 2024?
Genel kural olarak, düğünde erkeğin taktığı tüm mücevherler, erkeğin ailesi tarafından takılmış olsa bile, kadına aittir. Ancak, aksi yönde yerel bir gelenek ve görenek varsa veya taraflar arasında aksi yönde bir anlaşma varsa, erkeğin taktığı mücevherlerin erkeğin kişisel malı olarak kabul edilmesi mümkündür.
Düğünde takılan altınları ne yapmalı?
Türk hukuk sistemine göre, bir düğünde takılan mücevherler, özellikle altın, genellikle kişisel mülk olarak kabul edilir. Bu eşyalar, evlilik sırasında verilmiş olsalar bile, boşanma davalarında talep edilebilir. Mücevherleri orijinal halleriyle iade etmek mümkün değilse, bu eşyaların parasal değeri nakit olarak geri talep edilebilir.
Düğünde takılan takılar kişisel mal mı?
Eşin düğünde taktığı mücevherler Eşin düğünde taktığı mücevherler ve paralar, Yüksek Mahkeme uygulamasına göre eşe bağışlanmış sayılır. Bu nedenle, bu mücevherler eşin kişisel malı olarak kabul edilir.
Ziynet eşyası tanıkla ispat edilir mi?
Bu özel durumda, kadınlar mücevherlerini video kayıtları, fotoğraflar ve tanık ifadeleri aracılığıyla kanıtlayabilirler. Erkeğin bu gerçeği bir belge veya tanık aracılığıyla kanıtlaması beklenir.
Çeyrek altın ziynet eşyası sayılır mı?
Bu bağlamda takı denildiğinde; bilezik, altın kol düğmesi, kolye, gerdanlık, takı seti, bilezik, saat, küpe ve yüzük gibi tam, yarım ve çeyrek altın gibi takılar akla gelmektedir.
Boşanmada altın nasıl paylaşılır?
Boşanma ve evlilikte kadının taktığı takılar Çeyrek altın, som altın, bilezik, kolye ve para gibi bir kadının taktığı tüm takıların kadına ait olduğu kabul edilir. Yargıtay uygulamasına göre, kadına evlilikte verilen takı ve para, kadına bağışlanmış sayılır.
Düğünde takılan altınlar kime ait 2024?
Yargıtay’ın yerleşik kararları göz önüne alındığında; bir kadının nikah töreni sırasında taktığı takılar, kadına bağışlanmakta ve artık kimin taktığına bakılmaksızın kadının kişisel malı olarak kabul edilmektedir.
Boşanmadan sonra altın ne olur?
Özetle, boşanma durumunda altın takılar, kimin taktığına bakılmaksızın eşe aittir. Bu kategorinin dışında kalan tüm altın ve diğer değerli eşyalar, bunlarla ilişkili olan kişide kalır.
Boşanırken takılar kimin?
Boşanma halinde, evlilik sırasında kadına verilen altın kadında kalır. Erkeklerin taktığı ancak kadınlara özgü olan kolye, bilezik, küpe ve tektaşlar kadınlara aittir. Erkeklerin taktığı ve kadınlara özgü olmayan çeyrek, gram, som altın ve benzeri takılar erkekte kalır.